Overwatch – En växande stormakt

Overwatch är ett FPS-spel från Blizzard som släpptes i Maj 2016. Blizzard som tidigare ligger bakom spel som World of Warcraft, Starcraft och Hearthstone var kanske inte de man förutspådde skulle ligga bakom nästa stora FPS-spel men så blev det. Med hjälp av karaktärer som är enkla att tycka om, många återkommande events och ständiga uppdateringar för att ytterligare balansera spelet så har Overwatch snabbt vuxit till ett av de mest populära spelen i världen.

Hur man spelar Overwatch

Det finns ett antal olika lägen tillgängliga i Overwatch som spelas på olika sätt. I de allra flesta av dessa så spelar du dock i ett lag där du är en av sex spelare som spelar mot ytterligare ett lag med sex spelare på. Du ska tillsammans med ditt lag besegra motståndarna och sedan eskortera ett föremål genom banan eller hålla en viss punkt längre än motståndarna.

Spelet håller ett snabbt tempo och en match varar vanligtvis endast i cirka 10-15 minuter. Varje gång som ett nytt event hålls så kommer vanligtvis ett nytt spelläge samt cirka 100 nya kosmetiska föremål. Du kan låsa upp dessa helt gratis eller genom att spendera pengar på spelet. Du får föremål med hjälp av så kallade lootboxes. Du får en av dessa varje gång som du når en ny nivå i spelet men du kan även köpa dessa för ett par kronor styck. Varje lootbox innehåller fyra slumpmässigt valda föremål och är alltid kosmetiska.

Overwatch på en professionell nivå

De allra flesta multiplayer spelen nu för tiden kommer med möjligheten att spela dem professionellt, det vill säga att spelet även är en e-sport. Så är även fallet för Overwatch då du till exempel kan spela deras ‘Competitive Mode’ för att stiga i rank för att se hur bra du verkligen är på spelet. När du når allra högst på listan av spelarna i din region så kan ett par olika saker hända.

Du kan till exempel bli inbjuden för att vara med och tävla i Overwatch World Cup som är som ett VM mästerskap i Overwatch där de bästa spelarna från varje land tas ut till ett VM lag. Du kan dock även bli kontaktad av en e-sports organisation som är på jakt efter nya spelare. Om du är sugen på att börja spela professionellt så kan det även vara en bra idé att livestreama när du spelar.