Myst – en tidlös klassiker inom pusselspel

Det går knappast att tala om pusselspel eller äventyrsspel som genre utan att nämna Myst. Myst är ett av de mest inflytelserika pusselspelen genom tiderna, som tack vare sin popularitet dels bidrog till att befästa CD-ROM som det givna formatet för datorspel under en lång period, dels satte en ny standard inom pusselspelsgenren genom att ha skapat en värld som spelaren verkligen kunde sjunka in i. Det var framförallt detta som spelkritikerna lovordade Myst för. Myst släpptes för första gången år 1993, och blev då det bäst säljande datorspelet genom tiderna. Myst bibehöll denna position ända fram till år 2002, då The Sims tog över rekordet.

Spelet börjar med att man plockar upp en bok, och finner sig själv på en ö. Ön är helt övergiven, men innehåller en mängd märkliga byggnader och maskiner. Genom att klicka sig runt på ön måste spelaren lösa pussel som leder till nya böcker. Dessa böcker leder i sin tur till helt nya världar, kallade ”Ages” i spelet. Något som är unikt för Myst, jämfört med många andra spel idag, är att spelaren inte får någon förklaring till hur spelet fungerar eller vad som är målet i spelet – man kastas helt enkelt in i det och får börja utforska. Hur mycket av spelets story som man upptäcker, till exempel gällande vilka som bott på ön och vad som hänt med dem, beror på hur noga man är när man utforskar världen runtomkring sig. Något annat som skiljer Myst från andra äventyrsspel är att det inte finns några fiender eller någon risk att man dör och får ”game over”. Det finns inte heller någon tidsbegränsning för spelet – spelaren kan helt enkelt spela i sin takt, och man tar sig framåt i spelet genom att använda logiskt tänkande, genom att observera sina omgivningar och genom att ha tålamod. Dessa faktorer bidrar sannolikt stort till att spelet känns som en egen, trovärdig värld som spelaren verkligen kan fördjupa sig i. Det gör dock även att det är viktigt att man är utvilad när man sätter sig ned för att spela, för att man ska kunna koncentrera sig ordentlig. Om man till exempel sover dåligt för att det är trångt i sängen kan det därför vara värt att investera i en familjesäng, så att alla får tillräckligt med utrymme. Du hittar ett stort utbud av familjesängar på Sleepo.se.

Mysts popularitet ledde till att man har släppt det ursprungliga spelet i ett flertal nya versioner, för att det ska kunna spelas på flera olika plattformar. Man skapade även fyra uppföljare och ett flertal spinoff-spel till Myst, varav det senaste kom ut år 2005.