Håller single player-genren på att dö ut?

Det har länge talats om att singelspelargenren håller på att dö ut, antingen på grund av att intresset från spelarna inte är tillräckligt stort eller för att spelutvecklarna inte släpper några stora, bra titlar för singelspel längre – det är oklart vad som är hönan och vad som är ägget. Den kavalkad av single player-spel som har släppts under 2017 kan dock tyckas tyda på att denna genre inte är så dödsdömd som det tidigare har antagits. Spel som Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Horizon Zero Dawn, Wolfenstein II och Assassin’s Creed Origins talar sitt tydliga språk: utvecklarna är villiga att satsa på högkvalitativa spel i genren, och spelarna är villiga att köpa dem.

Super Mario Odyssey släpptes den 27 oktober 2017, och prisades av så gott som samtliga spelkritiker. Många kallade spelet det bästa Mario-spelet någonsin, och bara inom några dagar från att spelet släpptes hade det sålt i mer än två miljoner exemplar. I spelet återvände Nintendo till det format de haft i spel som Super Mario Sunshine och Super Mario 64, då Mario utforskar olika världar mer eller mindre fritt, istället för i en förutbestämd ordning. Detta gör han med hjälp av Cappy, en levande hattvarelse som antar rollen som Marios ikoniska röda keps.

Ett mindre barnvänligt spel, men inte desto mindre engagerande och episkt, är den senaste delen i Assassin’s Creed-spelserien, som fått undertiteln Origins. Det beror på att man i detta spel får spela sig igenom historien som berättar om uppkomsten av den konflikt mellan Assassins och Templars som är grunden för alla tidigare spel i serien. Assassin’s Creed Origins släpptes faktiskt på samma dag som Super Mario Odyssey, den 27 oktober, och har precis som Odyssey kallats det bästa spelet i sin serie. Spelets handling sker i det antika Egypten, och kritikerna har prisat såväl handlingen och miljön som spelets gameplay och grafik.

Risken när man ger sig in i ett spel som något av dessa är att sömnen blir lidande, eftersom de vanligtvis har historier som man sjunker ner i och vill veta fortsättningen på, precis som när man läser en bra bok eller ser en bra film. Därför kan det vara en bra idé att investera i en riktigt skön säng, så att man har något som lockar en bort från tv:n eller datorn och får en att gå och lägga sig på kvällen. Då är risken inte lika stor att man lägger dygnets alla fria timmar på att spela tv-spel – om man inte har en Switch, förstås, och kan ta med sig spelet i sängen. Då är hoppet mer eller mindre förlorat.

Ryktena om att single player-genren håller på att dö ger dock inte med sig. En viktig faktor som tyvärr är ett verkligt hot mot genren är att det helt enkelt finns mer pengar för företagen att hämta om de skapar ett spel där man månatligen får prenumerera på en tjänst eller göra köp i spelet, snarare än om de skapar ett spel som man betalar för en enda gång – så som de flesta single player-spel fungerar. Framtiden får utvisa om kommande gamergenerationer kommer att få åtnjuta sin tids Super Mario Odyssey eller Horizon Zero Dawn.