Gaming på film

Det finns en hel del riktigt bra filmatiseringar av tv-spel som har slagit försäljningsrekord. För inbitna gamers är det både bra och dåligt. Alla uppfattar spelen på sitt sätt och har sina favoriter. Tomb Raider, Resident Evil, Doom, Warcraft och Silent Hill är bara några exempel på TV- och datorspel som har fått stor genomslagskraft även utanför gamingvärlden. En hel del av spelen finns numera också tillgängliga i versioner speciellt anpassade för mobiltelefoner. Den som hellre lägger pengarna på upplevelser i jul kan köpa begagnade mobiltelefoner hos Gigamex som dessutom erbjuder 12 månaders garanti.

Filmatiseringar inifrån tv-spelens värld

Förutom filmatiseringar och mobilversioner av tv-spel finns det en riktigt bra filmgenre som fokuserar på upplevelseaspekten av själva spelandet. Här är det istället spelaren som befinner inuti spelvärlden som spelar huvudrollen, vilket bjuder på en högst unik och frisk fläkt i gamingvärlden. Här kommer några exempel:

1. Ready Player One

Den amerikanska filmen Ready Player One från 2018 är ett science fictionäventyr med självaste Steven Spielberg som regissör, som utspelar sig på jorden år 2045. De flesta människor har flytt den dystopiska verkligheten runt omkring genom att istället ge sig in i en virtuell värld kallad OASIS, skapad av tv-spels giganterna Ogden Morrow och James Halliday. Vid Hallidays död lämnades ett kryptiskt meddelande till alla fans. Ett digitalt guldpåskägg har gömts i den virtuella världen och den som hittar det ärver både spelet och Hallidays enorma förmögenhet. Handlingen kretsar kring den föräldralöse tonåringen Wade Watts som kallar sig Parzival i spelet och hans spelklan Aech, Art3mis, Dato och Sho. I sann Spielberganda är detta en film du som gamer inte vill missa.

2. Gamer

Filmen Gamer från 2009 tillhör även den science fictiongenren och handlar om tankekontrollsteknologi. Miljardären Ken Castle har skapat det populära multiplayerspelet Slayers online. Med hjälp av mindcontrol styr spelarna sina karaktärer som tvingas strida på liv och död. Handlingen kretsar kring spelstjärnan Kable, som spelas av skådespelaren Gerard Butler. Han måste överleva för att överlista spelet, befria sin familj och rädda hela mänskligheten från miljardärens hänsynslösa styre.

3. Pixels

ScifiKomedin Pixels är en annorlunda men underhållande version av spelare inuti en spelvärld från 2015. Spelfantasten Sam Brenner deltar som tonåring i en tv-spelstävling som involverar gamla arkadspel. En videoinspelning av händelsen inkluderas i en tidskapsel som skjuts upp i rymden för att visa utomjordingar hur en del av kulturen på planeten jorden ser ut. Tyvärr hittas kapseln av aliens som tolkar innehållet som en krigsförklaring. De attackerar nu jorden i form av tv-spelsfigurer från 80-talet. När Pac Man och Donkey Kong med flera terroriserar staden måste militären kalla in dataspelsexperter för att bekämpa dem. Den nu vuxne arkadmästaren Sam, som spelas av Adam Sandler, får användning för sina gamerskills och det gäller att ha huvudet på skaft.