Det är roligt att spela, men det finns vissa gånger då det roliga övergår till ett tvång. Många människor blir spelberoende och det är inte alltid så lätt att upptäcka när ens underhållning övergår till något negativt. Hur vet man då om man har börjat bli spelberoende? Om spelandet börjar påverka det verkliga livet är det en stor chans att det har blivit till något negativt. Känner du att du hellre vill spendera tid i spelet än umgås med kompisar och familjen, gå till skolan eller jobbet eller syssla med andra hobbys kan du ligga i farozonen för att utveckla ett spelberoende. Om du dessutom känner dig påverkad känslomässigt av saker som händer i spelet är det dags att se upp.
Många spel är beroendeframkallande och man behöver inte spela för pengar för att det ska bli en negativ influens i livet. Det finns en hel del unga människor som fastnar framför datorn och gör spelets värld till sin hela verklighet. Börjar det påverka sömnen, kosten och den allmänna hälsan måste man skära ner på spelandet. Har du ett konto som du spelar ifrån kan det vara en bra idé att radera det som ett första steg. Det allra viktigaste steget är dock att man inser att spelandet har gått överstyr. Är man beroende av ett spel som kostar pengar, som till exempel casinospel, kan även ens ekonomi ha påverkats mycket negativt. Det är väldigt vanligt att spelare försöker vinna tillbaka förlorade pengar, men sanningen är att det nästan aldrig fungerar. Har man fått skulder på grund av spelandet gäller det att ordna det på sätt som inte har med spel att göra. Sälj av saker du inte behöver, fråga om förskott på jobbet eller hitta andra sätt att släcka de värsta skulderna på. Till exempel fungerar factoring väldigt bra om man behöver ett snabbt tillskott i kassan.
Att inte kunna hantera spelandet
När man spelar påverkas hjärnans belöningscentrum och man får en känsla av välbefinnande när någonting bra händer i spelet. Det är det som gör en beroende till slut och vissa studier har visat att spelberoende är lika svårt att göra sig av med som vissa drogberoenden. Många som har utvecklat ett spelberoende skäms och kan inte förstå att de har låtit det gå så långt. Sanningen är dock att alla kan bli spelberoende, men vissa verkar vara extra känsliga för den stimulerande effekten som dataspel har på hjärnan. Om du är osäker på ifall du är spelberoende kan du med fördel läsa om andra som är det. Genom andras berättelser kan du lära dig känna igen vad ett skadligt beteende är. Även här finns några varningssignaler listade som kan hjälpa dig att identifiera ditt beroende. Det är mycket viktigt att man vågar be om hjälp att bli kvitt sitt beroende. Vänd dig till vänner, föräldrar, syskon eller vårdcentralen och förklara att du behöver hjälp att ta dig ur spelandet. Det finns mycket hjälp att få om man bara vågar fråga.