Spelkonsolen Game & Watch

Var du ung på 80-talet ägde du förmodligen, eller åtminstone drömde om, ett Game & Watch. Denna handkonsol är föregångaren till de moderna TV-spelen och populära karaktär som Mario och Donkey Kong gör entré under denna period. Upphovsmannen är Gunpei Yokoi som under en resa såg en affärsman sitta och leka med en miniräknare. Detta ledde till den klassiska handkonsolen med LCD-skärm. De var lätta att ta med sig och det fanns både de med en spelplan och hopfällbara konsoler med två spelhalvor. Det första spelet som lanserades var “Ball”, det kom ut på marknaden den 28 april 1980. Det är av singelmodell, alltså en spelplan, och det gäller att försöka att fånga bollar. Spelaren släpper upp två bollar och innan de nuddar marken måste han ha fått tag i dem. I den svårare nivån är det tre bollar att hålla reda på.

Kära karaktärer gör entré

Jumpman blev känd som Mario

Bakom Game & Watch låg Nintendo, och det är nu några av deras mest kända och kära karaktär dyker upp. En är rörmokaren med den röda tröjan som går under namnet Mario. Han skapades 1981 i spelet Donkey Kong men gick då under namnet “Jumpman” och arbetade som snickare. Donkey Kong har tagit Pauline till fånga och det är Jumpmans uppgift att rädda henne men apan slänger olika hinder för att stoppa honom. Nintendo skapade egna karaktärer i deras spel men de använda också redan kända figurer som Karl Alfred och Snobben. det går att hitta de klassiska spelen på https://www.allaannonser.se/ och de är mycket eftertraktade och kan kosta stora summor.

Storsäljare på marknaden

Att retrospel är populärt och lockar många vet de flesta och prisnivåerna bestäms av både tillgång och popularitet. Vissa av Game & Watchs spel såldes i miljonupplagor. Det första spelet som såldes i över en miljon exemplar av “Vermin”. Det var ett spel där en trädgård attackeras av mullvader och spelaren ska hinna slå dem i huvudet med en hammare för att mota bort dem. Andra spel som också nått miljonupplagor är Manhole, Chef, Turtle Bridge och Fire Attack.