Skapa dina egna spel

Dator- och TV-spel är idag en miljardindustri som omsätter mer än film- och musikindustrin och det kan därför vara lockande att börja göra sina egna spel, istället för att bara spela sådana som andra har gjort. Antalet spelutvecklare idag är också fler än någonsin, till stor del beroende på att det är så mycket lättare nu för tiden att skapa sina egna spel. Med dagens utvecklingsverktyg behöver man nästan inte kunna programmera för att göra enklare spel, då det mesta går mot mer visuell programmering.

Unity

Kanske är inte din drivkraft främst att bli rik på ditt eget spel utan bara att få utlopp för din kreativa ådra och skapa något eget. Många så kallade indieutvecklare använder sig av Unity. Det är en spelmotor som förr var mest populär för att göra enklare spel och mobilspel, men som på senare år har blivit allt kraftfullare både vad gäller det grafiska och annan funktionalitet. Några kända spel som har skapats i Unity är till exempel Firewatch, Cuphead, Cities: Skylines, Subnautica, Hearthstone och Inside.

Det fina med Unity är att det är helt gratis att komma igång med och använda, så länge du inte tjänar mer än 100 000 dollar per år på ditt spel. Därefter tar skaparna av Unity en viss procent av dina vinster som en licensavgift. Det gör att spelmotorn är mycket attraktiv bland indieutvecklare som inte sällan har en begränsad budget att röra sig med.

Om du skulle få mersmak av spelutveckling och vill börja tjäna pengar på dina spel kommer du behöva starta ett eget företag och kanske skaffa kontorslokaler Stockholm eller någon annan lämplig stad. Kanske vill du även anställa någon som kan ta hand om allt tråkigt pappersarbete som det innebär att driva ett företag, så du själv kan koncentrera dig på själva spelskapandet.

I Unity kan du inte bara göra spel till PC utan även för bland annat Mac OS, Linux, WebGL (körs i webbläsaren), Xbox, Playstation, Nintendo 3DS, iOS och Android. Det gör att man relativt enkelt kan släppa sitt spel till flera olika plattformar för att få större spridning. Självklart behöver man dock anpassa gränssnitt och spelmekanik en del för pekskärmar, ifall man väljer att släppa det till mobila enheter.

Unreal Engine

En annan populär spelmotor är Unreal Engine från Epic Games. Den är också gratis att börja använda men här tar Epic ut en licensavgift på fem procent från de första 3000 dollarna man tjänar på sitt spel. Nyligen lanserade de dock sin egen digitala speldistributionsplattform Epic Games Store, som en direkt konkurrent till Steam. Väljer man som utvecklare att sälja sitt Unreal Engine-spel i Epic Games Store slipper man spelmotoravgiften på fem procent.

Väldigt många kända spel är gjorda i Unreal Engine, till exempel Bioshock, Dead Island 2, Batman: Arkham-spelen, Gears of War 1-4, Mass Effect 1-3, Fortnite, The Vanishing of Ethan Carter, PUBG och Crackdown 3.